Mobil logga

Saffranskrokus "Crocus sativus" 25 knölar

Pris:
249 kr
Inkl. 25% Moms
Antal:

I mitt sortiment av vildväxande och naturaliserande lökar kommer jag även i år erbjuda saffranskrokus att plantera. Knölarna är första klassens knölar i de största storlekarna "10-11+" med en omkrets på 10-11 cm eller mer. Det är lökar som normalt ger 3 till 5 blommor per lök. (Den vanligaste storleken som finns att köpa är 7-8+ som enast ger 1 blomma per lök). Höstens lökar levereras med start vecka 30-31 och bör förvaras torrt i rumstemperatur fram tills de planteras.


Saffranskrokus är en höstblommande lök som går att odla i soliga lägen i södra Sverige. För att saffransknölen ska klara av att utveckla sina stadier behöver den en tydlig sommar och vinter. Den klarar temperaturer från -20 grader upp till 35-40 grader.  I landets norra delar kan saffran med fördel odlas i kallväxthus eller kruka som förvaras kallt under vintern. Den planteras under sensommar och tidig höst (fram till slutet av septebmber) och blommans pistiller kan sedan skördas under ett par tre veckor i oktober/november. Det behövs pistiller från 100- 150 blommor för 1 gram torkad saffran. Lökarna planteras 10-15 cm djupt i näringsrik och väldränerad jord (gärna sandig) i soligt läge. Saffranslökar är torktåliga och klarar även kyla bra men ska inte övervattnas. 

Saffranskrokusen på bild planterades på en torr gräsmatta i Skåne i slutet av september 2021 och blommade under ett par tre veckors tid mindre än två månader efter plantering.