Mobil logga

Saffranskrokus "Crocus sativus" 25 jumboknölar

Rea:
249 kr
Inkl. 25% Moms
Typ:
Saffranskrokus, Jumboknölar storlek Ø 11+ cm "Crocus sativus" 25 knölar.
Slutsåld

Slut för säsongen! 
 

I mitt sortiment av vildväxande och naturaliserande lökar och knölar kommer jag även 2023 erbjuda saffranskrokus att plantera. Knölarna är jumboknölar av första klassen och största storleken - "11+" - med en omkrets på 11 cm eller mer (några t.o.m. upp mot 14-15 cm). Det är knölar som normalt ger 3-5 blommor per knöl det första året. Den vanligaste storleken som finns att köpa är Ø 8-9 cm och brukar ge 1 blomma per knöl.  Förvara knölarna varmt, torrt och mörkt fram tills plantering i augusti/september. Leveranserna pågår fram till början av oktober med reservation av slutförsäljning av de största knölarna. En odlingsbeskrivning följer med vid beställning.   

Lär dig allt som är värt att veta om saffran!
Beställl boken "Sagan om saffran"
av Gunnel Carlson för 200 kr -->


Saffranskrokus är en höstblommande knöl som går att odla i soliga lägen. Den klarar temperaturer från -20 grader upp till +40 grader. För att saffransknölen ska klara av att utveckla sina stadier behöver den en tydlig sommar och vinter. I landets norra delar kan saffran med fördel odlas i kruka eller kallväxthus där den förvaras kallt under vintern alternativt grävas upp efter blomning för att förvaras kallt och torrt under årets kallaste period och sedan planteras ut igen när jorden blivit grävbar. 

Saffrankrokus planteras från mitten av augusti till slutet av september. Blommans pistiller kan sedan skördas efter 8 - 10 veckor i oktober/november. Det behövs ca 150 blommor för 1 gram torkad saffran. Lökarna planteras cirka 15 cm djupt i näringsrik och väldränerad jord (gärna sandig) i soligt läge. Saffranslökar är torktåliga och klarar kyla bra men ska inte övervattnas. 

Saffranskrokusen på bild planterades på en torr gräsmatta i Skåne i slutet av september 2021 och blommade under flera veckors tid mindre än två månader efter plantering.