Mobil logga

Odla ramslök - lökar och plantor

Drömmer du om att odla Ramslök och att kunna skörda din egen Ramslök i trädgården? Är du en av dem som försökt så frö av Ramslök i flera år och alltid misslyckats? Enklaste sättet är att sätta lökar och plantor. Lökarna är tacksamma och kan odlas i hela landet. De ger skörd redan första året och sprider sig gärna där de trivs. 

Hos mig kan du även beställa knölar av saffran, höstcyklamen & andra vildväxande lökar . Vid beställning av varor för 450 kr eller mer skickas din  leverans frakfritt inom Sverige. Varorna skickas i wellpappkarong med Postnords spårbara tjänst "Skicka direkt". 

odla ramslök

Vid odling av Ramslök är det till skillnad från fler andra lökväxter alltid nyupptagna lökar och plantor som hanteras. Det är därför viktigt att lökarna skyndsamt kommer ner i jorden igen. Bäst förutsättning får löken om den flyttas under höst/vinter och tidig vår. Det är när temperaturen i marken sjunker som lökarna vaknar till liv efter sommarens vila. Det är då de börjar växa och rota sig inför nästa säsong. 

Längre ner på sidan finns en odlingsbeskrivning där kan du läsa mer om mina lökar och vad du bör tänka på när du ska odla och plantera  Ramslök.
 

Att odla Ramslök från lök är lätt och den sprider sig gärna där den trivs. Ramslök ogillar dock hantering och kan ha något svårare att gå i blom året efter omplantering.

Beställa lökar

Odla Ramslök, 25 st lökar - Nyupptagna lökar av ramslök för direkt plantering, 25 st

Pris:
375 kr
Inkl. 25% Moms
Antal:
Slutsåld
Slut för säsongen. 
Nuyupptagna lökar av ramslök finns åter att beställa sept/okt 2023
Följ @ramslokbymalena på Instagram & Facebook för info. om leveransstart

 
Jag levererar nyupptagna barrotade lökar av ramslök som jag gräver upp, tvättar, sorterar och packar samma dag som de går iväg med post. Leveransen går som värdepost med Postnords spårbara tjänst "Skicka direkt" för att vara framme hos ombud redan nästa dag. Då det är färska och barrotade lökar är det viktigt att de skyndsamt kommer ner i jorden när de kommer fram. Det går bra bra att tillfälligt förvara lökarna kallt och fuktigt, t.ex. i kylskåp, i väntan på plantering. Efter leveransstart sept/okt skickas lökarna veckovis i samband med beställning. Säsongen slutar normalt i slutet av april när lökarna blir mer känsliga för flytt. 

Längst ner på sidan "Odla ramslök - lökar och plantor" finns en odlingsbeskrivning och mer information om lökarna jag levererar. 

vildväxande lökar & plantor

Lökar Ramslök från vildväxande lökar
Jag samarbetar från och med våren 2022 med en av Nordöstra Skånes största skogsägare där jag arranderar mark som ej ligger under naturreservat. Där  skördar jag lökar med hänsyn till dess framtida bestånd. Du som kund får därmed pinfärska lökar som tas upp och levereras i samband med beställning. Färskare och finare lökar går knappt att få.

Tips:  Följ gärna @ramslokbymalena på Facebook och Instagram! 
Där lägger jag upp aktuell information om vårens leveranser och delar med mig av odlingstips, recept. 

Lökar av Ramslök. På hösten har lökarna ingen blast men redan i november går det att skymta vårens skott dolt under ett skyddande foderblad i toppen på löken.
Om dina lökar av Ramslök anländer innan tjälen lossnat på våren går det bra att tillfälligt kruka in lökarna. Ställ lökarna kallt, gärna på en ljus veranda eller i ett uthus i väntan på utplantering när tjälen lossnar.

 odlingsbeskrivning

Här följer några tips om hur du bäst planterar dina lökar av Ramslök. Jag hoppas du blir nöjd med lökarna du beställt av mig och hör gärna av dig till mig om du har några frågor.

När plantera ramslök? 
Vid plantering och flytt av Ramslök är det alltid nyupptagna och färska lökar som hanteras. Det är därför viktigt att lökarna planteras skyndsamt. Lägg dem gärna i kallt vatten några timmar om de verkar trötta efter resan. Har du inte möjlighet att plantera lökarna direkt kan de förvaras några dagar i kylskåp alt. tillfälligt planterade där de får stå kallt och ljust. Ramslök planteras bäst under sen höst och tidig vår när det är naturligt fuktigt och kallt i jorden. Det är på hösten när temperaturen i marken sjunker till mellan 5 och 10 grader som löken börjar växa och rota sig på nytt inför nästa vår.

Var plantera ramslök? 
Ramslök är en lundväxt som trivs bäst under lövträd i halvskugga. Det får gärna vara en plats som är naturligt fuktig under årets kalla period. Om lökarna står för blött när temperaturen stiger tenderar de att ruttna. Undvik därför om möjligt fukthållande jord och plantering tillsammans med barrträd och andra surjordsträd/buskar som t.ex rhododendron. Jag brukar inte heller rekommendera plantering i växthus eller pallkrage i solläge. Jorden du sätter lökarna i bör vara lucker, mullrik och väldränerad. Du kan t.ex. jordförbättra lerjord genom att blanda in kompost, mull och grus. I landets högre odlingszoner kan det vara bra att tänka ”microklimat” vid plantering, t.ex vid en stenmur eller en husvägg som ger lä och fångar upp värmen från vårsolen.  


Hur plantera ramslök? 
I det vilda växer ramslök gärna i tuvor. Min erfarenhet är att lökar som planteras i grupp ofta är större än de som växer en och en. Tillsammans har de också lättare att stå emot ogräs. Man brukar säga att lökväxter ska stå på ett djup som är två till tre gånger lökens längd. Vid vårplantering ska minst 2/3 av det yttersta foderbladet ner i jorden. Glöm inte vattna!! Tillför gärna benmjöl vid höstplantering. Det hjälper lökarna att klara första vintern. Lite blodmjöl innan vårens blomning stimulerar löken att bilda nya lökar. Ett lövtäcke varje vinter och en skopa kompost varje vår ger frodiga plantor på sikt. Ramslök sprider sig genom att lökarna delar sig och genom att blommans frökapslar tappar sina frön till marken. Det krävs färska frön och fuktig mark under höst och vår för att fröna ska gro. Ramslök växer långsamt så var försiktig med skörden tills lökarna etablerat sig och beståndet är säkrat. Året efter flytt kan plantan ha något svårare att gå i blom.