Mobil logga

odla ramslök från lökar och plantor

Drömmer du om att odla Ramslök och att kunna skörda din egen Ramslök i trädgården? Är du en av dem som försökt så frö av Ramslök i flera år och alltid misslyckats? Enklaste sättet är att sätta lökar och plantor. Lökarna är tacksamma och kan odlas i hela landet. De ger skörd redan första året och sprider sig gärna där de trivs. 

Hos mig finner du även höstcyklamen och höstblommande saffranskrokus & andra vildväxande lökar och plantor som grävs upp i prästgårdsparken samma dag de skickas med post. Din beställning skickas med Postnords spårbara tjänst "Varubrev föstaklass" och levereras direkt till dörren och vid beställning av varor för 500 kr eller mer skickas din  leverans frakfritt inom Sverige.

plantera ramslök

Vid odling av Ramslök är det till skillnad från andra lökväxter alltid nyupptagna lökar och plantor som hanteras. Det är därför viktigt att lökarna skyndsamt kommer ner i jorden igen. Bäst förutsättning får löken om den flyttas under höst/vinter och tidig vår. Det är när temperaturen i marken sjunker som lökarna vaknar till liv efter sommarens vila. Det är då de börjar växa och rota sig inför nästa säsong. 

Längre ner på sidan finns en odlingsbeskrivning där kan du läsa mer om mina lökar och vad du bör tänka på när du ska odla och plantera  Ramslök.
 

Att odla Ramslök från lök är lätt och den sprider sig gärna där den trivs. Ramslök ogillar dock hantering och kan ha något svårare att gå i blom året efter omplantering.

Beställ lökar

Odla Ramslök, nyupptagna barrotade lökar

Pris:
375 kr
Inkl. 25% Moms
Slutskördat för säsongen. 

Följ gärna @ramslokbymalena på Facebook och Instagram eller
lägg ett mejl med rubriken "Höstlökar 2024" om du önskar information
om när jag börjar leverera lökar igen. 

 

Hos mig beställer du nyupptagna barrotade lökar av ramslök som jag vid beställning gräver upp, tvättar, sorterar och packar samma dag som de går iväg med post. Leveransen går som företagspost med leverans direkt till dörr/brevlåda som är framme redan nästa dag (två dagar till norra delen av landet). Då det är färska och barrotade lökar är det viktigt att de skyndsamt kommer ner i jorden när de kommer fram. Det går bra bra att tillfälligt förvara lökarna kallt och fuktigt, t.ex. i kylskåp, i väntan på plantering. Efter leveransstart sept/okt skickas lökarna veckovis (mån-ons) i samband med beställning. Säsongen slutar normalt i mars/april när lökarna blir alltmer känsliga för flytt.  
 
Längst ner på sidan "Odla ramslök - lökar och plantor" finns en odlingsbeskrivning och mer information om lökarna jag levererar. 

vildväxande lökar & plantor

Stora nyupptagna lökar av Ramslök från vildväxande lökar
De lökar du beställer av mig gräver jag upp samma dag de går iväg med post. Det är dagsfärska lökar som inte går att jämföra med de uttorkade lökar av ramslök som rest från Östeuropa till stora lager i Holland och sedan vidare till handlare i Sverige. 

Man får vad man betalar för
Hos mig är det tjänsten, d.v.s. mitt grävande, tiden jag lägger ner på att tvätta, sortera och packa lökarna samt att administrera din beställning som du betalar för.  Även mina kostnader för att lyfta lökarna på marken jag arrenderar. För en stor bunt på 25 + lökar betalar du 300 kr + frakt och moms, dvs 464 kr. 

Hos mig har du "100 % Nöjd Garanti"
Givetvis vill jag att du ska vara 100 % nöjd med din beställning och skulle du inte vara det kan du alltid skicka tillbaka dina varor. Mejla info@ramslokbymnalena.se och berätta varöfr du inte är nöjd så skickar jag en retursedel med e-post till dig. 

När är det säsong? 
Jag börjar normalt leverera lökar av ramslök kring månadsskiftet september/ oktober. Det är när temperaturen i marken sjunker som löken vaknar till liv efter sommarens vila. Jag levererar sedan lökar fram mars/april. Men tänk på att ju tidigare på säsongen du beställer lökarna desto större möjlighet har de att hinna rota sig innan vårens blomning och därmed klara sig på sikt.  

Tips: Följ mig på  @ramslokbymalena på Facebook och Instagram! 
Där lägger jag bl.a. upp information om när jag öppnar upp hemsidan för beställning.  
 

Lökar av Ramslök. På hösten har lökarna ingen blast men redan i november går det att skymta vårens skott dolt under ett skyddande foderblad i toppen på löken.
Om dina lökar av Ramslök anländer innan tjälen lossnat på våren går det bra att tillfälligt kruka in lökarna. Ställ lökarna kallt, gärna på en ljus veranda eller i ett uthus i väntan på utplantering när tjälen lossnar.

 odlingsbeskrivning

Här följer några tips om hur du bäst planterar dina lökar av Ramslök. Jag hoppas du blir nöjd med lökarna du beställt av mig och hör gärna av dig till mig om du har några frågor.

När plantera ramslök? 
Vid plantering och flytt av Ramslök är det alltid nyupptagna och färska lökar som hanteras. Det är därför viktigt att lökarna planteras skyndsamt. Lägg dem gärna i kallt vatten några timmar om de verkar trötta efter resan. Har du inte möjlighet att plantera lökarna direkt kan de förvaras några dagar i kylskåp alt. tillfälligt planterade där de får stå kallt (och ljust om det är tidigt på våren). Ramslök planteras bäst från sen höst till tidig vår när det är naturligt fuktigt och kallt i jorden. Det är på hösten när temperaturen i marken sjunker till mellan 5 och 10 grader som löken börjar växa och rota sig på nytt inför nästa vår.

Var plantera ramslök? 
Ramslök är en lundväxt som trivs bäst under lövträd i halvskugga. Det får gärna vara en plats som är naturligt fuktig under årets kalla period. Om lökarna står för blött när temperaturen stiger tenderar de att ruttna. Undvik därför om möjligt fukthållande jord och plantering tillsammans med barrträd och andra surjordsträd/buskar som t.ex rhododendron. Jag brukar inte heller rekommendera plantering i växthus eller pallkrage i solläge. Jorden du sätter lökarna i bör vara lucker, mullrik och väldränerad. Du kan t.ex. jordförbättra lerjord genom att blanda in kompost, mull och grus. I landets högre odlingszoner kan det vara bra att tänka ”microklimat” vid plantering, t.ex vid en stenmur eller en husvägg som ger lä och fångar upp värmen från vårsolen.  


Hur plantera ramslök? 
I det vilda växer ramslök gärna i tuvor. Min erfarenhet är att lökar som planteras i grupp ofta är större än de som växer en och en. Tillsammans har de också lättare att stå emot ogräs. Man brukar säga att lökväxter ska stå på ett djup som är två till tre gånger lökens längd. Vid vårplantering ska bara toppen av det yttersta foderbladet synas ovan jord. Glöm inte att vattna och gödls. Tillför t.ex. långtidsverkande benmjöl vid höstplantering. Det hjälper lökarna att klara första vintern. Lite blodmjöl innan vårens blomning stimulerar löken att bilda nya lökar. Ett lövtäcke varje vinter och en skopa kompost varje vår ger frodiga plantor på sikt. Ramslök sprider sig genom att lökarna delar sig och genom att blommans frökapslar tappar sina frön till marken. Det krävs färska frön och fuktig mark under höst och vår för att fröna ska gro. Ramslök växer långsamt så var försiktig med skörden tills lökarna etablerat sig och beståndet är säkrat. Ramslök ogillar att bli hanterad. Året efter flytt kan plantan därför ha något svårare att gå i blom.