Mobil logga

Odla ramslök - lökar och plantor

Drömmer du om att odla Ramslök och att kunna skörda din egen Ramslök i trädgården? Är du en av dem som försökt så frö av Ramslök i flera år och alltid misslyckats? Enklaste sättet är att sätta lökar och plantor. Lökarna är tacksamma och kan odlas i hela landet. De ger skörd redan första året och sprider sig gärna där de trivs.

Lökleverans hösten/vintern/våren 2021-2022 
På grund av leverantörsproblem (mögliga och ruttna lökar) har höstens lökar grävts upp på mitt ramslöksarrende. Att gräva efter lökar under hösten är mer tidskrävande än under våren och i kombination med ovanligt många beställningar var jag därför tvungen att stänga sidan för ytterligare beställningar fr.o.m. vecka 41. Jag räknar med att öppna upp sidan för beställning av vårens lökar i januari och börja leverera redan i februari om vädret tillåter. 

Följ mig gärna på Instagram @ramslokbymalena för vidare information eller mejla rubriken "Ramslök våren 2022" om du är intresserad av att jag meddelar när jag åter öppnar upp hemsidan för beställning av lökar av ramslök att plantera. 

Passa på att beställa andra vildväxande lökar. Du kan även beställa varor av torkad ramslök i samband med din beställning. Vid beställning för 500 kr eller mer skickas leveransen frakfritt inom Sverige. Varorna skickas i wellpappkarong med Postnords spårbara tjänst "Skicka direkt" 

odla ramslök

Vid odling av Ramslök är det till skillnad från fler andra lökväxter alltid nyupptagna lökar och plantor som hanteras. Det är därför viktigt att lökarna skyndsamt kommer ner i jorden igen. Bäst förutsättning får löken om den flyttas under hösten/vintern och tidig vår. Det är när temperaturen i marken sjunker som lökarna vaknar till liv efter sommarens vila. Det är då de börjar växa och rota sig inför nästa säsong. 

Längre ner på sidan finns en odlingsbeskrivning där kan du läsa mer om mina lökar och vad du bör tänka på när du ska odla och plantera  Ramslök.
 

Att odla Ramslök från lök är lätt och den sprider sig gärna där den trivs. Ramslök ogillar dock hantering och kan ha något svårare att gå i blom året efter omplantering.

Beställa lökar

Odla Ramslök, 50 st lökar - Barrotade lökar av ramslök, 50 st

Ord. pris:
498 kr
Rea:
299 kr
Inkl. 25% Moms
Du sparar:
199 kr (40%)
Antal:
Slutsåld
Ramslök - lökar för direkt plantering hösten 2021.
Tillfälligt erbjudande! I mitt arbete att söka efter en ny leverantör av lökar av ramslök (att ersätta det proffs jag samarbetade med från England men förlorade på grund av Brexit) har jag beställt hem ett mindre testparti av lökar för leverans i början på november. Dessa lökar (se bild) är hårda och fina men inte fullt lika stora som de lökar jag brukar leverera och säljs därför till 40 % rabatt.

Ramslök planteras bäst under hösten när temperaturen i marken sjunker. Det är då lökarna vaknar till liv efter sin sommarvila och börjar rota sig och gro inför nästa vår. Ramslök går sedan bra att plantera ända fram tills tjälen kommer. 

Under fliken "Odla ramslök - lökar och plantor" finns en odlingsbeskrivning och mer information om lökarna jag levererar. 

vildväxande lökar & plantor

Av mig beställer du barrotade lökar av Ramslök från vildväxande lökar. Det är lökar som jag tar hem från England. Normalt levererar jag lökar från oktober till december samt under riktigt tidig vår (februari och mars). Min leverantör i England är en engelsk odlare som specialiserat sig på vilda skogs- och lundväxter. Deras lökar skördas aktsamt med hänsyn till lökarnas framtida bestånd och kommer från skogsmarker kring Kent, Norfolk och Suffolk i sydöstra England. 

Jag tar ca 10 kr per lök och jag skickar alltid med några extra lökar om någon dålig lök skulle råka slinka förbi min granskande blick. Till priset kommer kostnad på 79 kr för emballage och frakt. Leveransen skickas fraktfri vid beställning av lökar och/eller torkade produkter för mer än 500 kr. 


Tips:  Kolla in @ramslokbymalena på Instagram! 
Där svarar jag på frågor från kunder och delar med mig av odlingstips, recept och en massa mer som har ramslök att göra. (Facebooksidan med samma namn är dessvärre inaktiv sedan oktober 2020).

Lökar av Ramslök. På hösten har lökarna ingen blast men redan i november går det att skymta vårens skott dolt under ett skyddande foderblad i toppen på löken.
Om dina lökar av Ramslök anländer innan tjälen lossnat på våren går det bra att tillfälligt kruka in lökarna. Ställ lökarna kallt, gärna på en ljus veranda eller i ett uthus i väntan på utplantering när tjälen lossnar.

 odlingsbeskrivning

Här följer några tips om hur du bäst planterar dina lökar av Ramslök. Jag hoppas du blir nöjd med lökarna du beställt av mig och hör gärna av dig till mig om du har några frågor.

När plantera ramslök? 
Vid plantering och flytt av Ramslök är det alltid nyupptagna och färska lökar som hanteras. Det är därför viktigt att lökarna planteras skyndsamt. Lägg dem gärna i kallt vatten några timmar om de verkar trötta efter resan. Har du inte möjlighet att plantera lökarna direkt kan de förvaras några dagar i kylskåp alt. tillfälligt planterade där de får stå kallt och ljust. Ramslök planteras bäst under sen höst och tidig vår när det är naturligt fuktigt och kallt i jorden. Det är på hösten när temperaturen i marken sjunker till mellan 5 och 10 grader som löken börjar växa och rota sig på nytt inför nästa vår.

Var plantera ramslök? 
Ramslök är en lundväxt som trivs bäst under lövträd i halvskugga. Det får gärna vara en plats som är naturligt fuktig under årets kalla period. Om lökarna står för blött när temperaturen stiger tenderar de att ruttna. Undvik därför om möjligt fukthållande jord och plantering tillsammans med barrträd och andra surjordsträd/buskar som t.ex rhododendron. Jag brukar inte heller rekommendera plantering i växthus eller pallkrage i solläge. Jorden du sätter lökarna i bör vara lucker, mullrik och väldränerad. Du kan t.ex. jordförbättra lerjord genom att blanda in kompost, mull och grus. I landets högre odlingszoner kan det vara bra att tänka ”microklimat” vid plantering, t.ex vid en stenmur eller en husvägg som ger lä och fångar upp värmen från vårsolen.  


Hur plantera ramslök? 
I det vilda växer ramslök gärna i tuvor. Min erfarenhet är att lökar som planteras i grupp ofta är större än de som växer en och en. Tillsammans har de också lättare att stå emot ogräs. Man brukar säga att lökväxter ska stå på ett djup som är två till tre gånger lökens längd. Vid vårplantering ska minst 2/3 av det yttersta foderbladet ner i jorden. Glöm inte vattna!! Tillför gärna benmjöl vid höstplantering. Det hjälper lökarna att klara första vintern. Lite blodmjöl innan vårens blomning stimulerar löken att bilda nya lökar. Ett lövtäcke varje vinter och en skopa kompost varje vår ger frodiga plantor på sikt. Ramslök sprider sig genom att lökarna delar sig och genom att blommans frökapslar tappar sina frön till marken. Det krävs färska frön och fuktig mark under höst och vår för att fröna ska gro. Ramslök växer långsamt så var försiktig med skörden tills lökarna etablerat sig och beståndet är säkrat. Året efter flytt kan plantan ha något svårare att gå i blom.