Mobil logga

Odla ramslök - lökar och plantor

Drömmer du om att odla Ramslök och att kunna skörda din egen Ramslök i trädgården? Är du en av dem som försökt så frö av Ramslök i flera år och alltid misslyckats? Enklaste sättet är att sätta lökar och plantor. Lökarna är tacksamma och kan odlas i hela landet. De ger skörd redan första året och sprider sig gärna där de trivs.

Tidsplan för lökleverans vintern 2020/2021
I början av januri 2021 siar SMHI att hela januari månad kommer vara kylig. Jag kommer därför göra paus med trolig leveransstart i början av februari 2021. Lägger du en beställning under denna period kommer jag höra av mig innan leverans. 
//Malena


Passa på att beställa andra vildväxande lökar eller torkad ramslök i samband med din lökbeställning. Vid beställning för 500 kr eller mer skickas leveransen frakfritt inom Sverige. Varorna skickas i wellpappkarong med Postnords spårbara tjänst "Skicka direkt" som går till ombud. Vid beställning av 30 lökar skickas leveransen direkt till brevlåndan med postens spårbara tjänskt "skicka hem".

odla ramslök

Vid odling av Ramslök är det till skillnad från fler andra lökväxter alltid nyupptagna lökar och plantor som hanteras. Det är därför viktigt att lökarna skyndsamt kommer ner i jorden igen. Bäst förutsättning får löken om den flyttas under hösten/vintern och tidig vår. Det är när temperaturen i marken sjunker som lökarna vaknar till liv efter sommarens vila. Det är då de börjar växa och rota sig inför nästa säsong. 

Längre ner på sidan finns en odlingsbeskrivning där kan du läsa mer om mina lökar och vad du bör tänka på när du ska odla och plantera  Ramslök.
 

Att odla Ramslök från lök är lätt och den sprider sig gärna där den trivs. Ramslök ogillar dock hantering och kan ha något svårare att gå i blom året efter omplantering.

Beställa lökar

Odla Ramslök, 30 st lökar - Lökar för leverans mellan december 2020 och mars 2021.

Pris:
275 kr
Inkl. 25% Moms
Antal:
Finns i lager
Lökar som leverans mellan december 2020 och mars 2021 skickas måndag till onsdag så länge det är tjälfritt i marken här i Skåne.  

Du hittar mer information om lökarna jag levererar under under fliken "Odla ramslök - lökar och plantor"
 

vildväxande lökar & plantor

Av mig beställer du barrotade lökar av Ramslök från vildväxande lökar. Det är lökar som jag tar hem från England. Normalt levererar jag lökar från oktober till december samt under riktigt tidig vår (februari och mars). Min leverantör i England är en engelsk odlare som specialiserat sig på vilda skogs- och lundväxter. Deras lökar skördas aktsamt med hänsyn till lökarnas framtida bestånd och kommer från skogsmarker kring Kent, Norfolk och Suffolk i sydöstra England. 

Jag tar ca 9 kr per lök och jag skickar alltid med några extra lökar om någon dålig lök skulle råka slinka förbi min granskande blick. Till priset kommer kostnad på 79 kr för emballage och frakt. Leveransen skickas fraktfri vid beställning av lökar och/eller torkade produkter för mer än 500 kr. 

Tips: Följ gärna "Ramslök by Malena" på Instagram (Facebooksidan med samma namn ligger dessvärre nere sedan oktober 2020). Där delar jag kontinuerligt med mig av aktualiteter som t.ex. odlingstips, nyheter och olika recept med ramslök. 

Lökar av Ramslök. På hösten har lökarna ingen blast men redan i november går det att skymta vårens skott dolt under ett skyddande foderblad i toppen på löken.
Om dina lökar av Ramslök anländer innan tjälen lossnat på våren går det bra att tillfälligt kruka in lökarna. Ställ lökarna kallt, gärna på en ljus veranda eller i ett uthus i väntan på utplantering när tjälen lossnar.

 odlingsbeskrivning

Här följer några tips om hur du bäst planterar dina lökar av Ramslök. Jag hoppas du blir nöjd med lökarna du beställt av mig och hör gärna av dig till mig om du har några frågor.

När plantera ramslök? 
Vid plantering och flytt av Ramslök är det alltid nyupptagna och färska lökar som hanteras. Det är därför viktigt att lökarna planteras skyndsamt. Lägg dem gärna i iskallt vatten några timmar innan plantering om de verkar lite mjuka och trötta. Har du inte möjlighet att plantera lökarna direkt kan de förvaras en kort tid i kylskåp eller jordslagna i ett kallt och ljust utrymme. Ramslök omplanteras bäst om under hösten när temperaturen i marken sjunker och det är naturligt fuktigt i jorden. Det är då ramslöken börjar växa efter sommarens vila. Lökarna tar paus medan det är tjäle i marken för att sedan fortsätta växa när våren kommer. Det går även bra att plantera lökar under riktigt tidig vår. När bladen utvecklats blir lökarna alltmer känsliga för flytt. 

Var plantera ramslök? 
Ramslök är en lundväxt som trivs bäst i halvskugga till skugga under t.ex. lövträd och runt buskage (undvik barrträd, ek och andra surjordsträd/buskar som t.ex rhododendron) Det får gärna vara en plats som är naturligt fuktig under årets kalla period. Om lökarna står i blöt jord när temperaturen stiger tenderar lökarna att ruttna. Ramslök ogillar värme och vill ha det svalt om fötterna. Jag brukar därför inte rekommendera plantering i växthus eller kruka och pallkrage i solläge. Värmen driver då plantan så den blir klen och gänglig. Jorden du sätter lökarna i bör vara lucker, mullrik och väldränerad med ett högre pH. Du kan göra jorden mer väldränerad genom att blanda in sand och grus. Tillför gärna blodmjöl och långtidsverkande näring på hösten och när du planterar lökarna, det stimulerar deras lökbildning. Täck med löv över vintern och en skopa kompost varje vår ger frodiga plantor på sikt. I landets högre odlingszoner kan det vara bra att tänka ”microklimat” vid plantering, t.ex vid en stenmur eller en husvägg som fångar upp och sprider vårsolens värmande strålar.  

Hur plantera ramslök? 
Man brukar säga att lökväxter ska stå på ett djup som är två till tre gånger lökens längd. När löken har börjat grönska (vid vårplantering) ska nästan hela foderbladet ner i jorden. Foderbladet är det yttersta tunna bladet vid den nedersta och ljusa delen av lökens blast. Glöm inte vattna! I det vilda växer ramslök gärna i tuvor. Min erfarenhet är att lökar som planteras i grupp är mer välmående och större än de som växer en och en. Tillsammans har de också lättare att stå emot ogräs. Ramslök sprider sig genom att lökarna delar sig och genom att blommans frökapslar tappar sina frön till marken. Det krävs färska frön och fuktig mark under höst och vår för att fröna ska gro. Ramslök växer långsamt så var försiktig med skörden tills lökarna etablerat sig och beståndet är säkrat. Året efter flytt kan plantan ha något svårare att gå i blom. Blir din ramslök frodig med mycket blommor är det ett tecken på att den trivs.

Lycka till!