recept med ramslök

Bloggen ”Ramslöksfrossa” skapades för att jag hade svårt att finna nya recept med ramslök. Överallt hittade jag bara recept på ramslökssoppa och ramslökspesto. Till skillnad från Sverige har ramslöken länge varit en vanlig ingrediens i det kontinentala köket. Den har t.o.m. en egen festival i tyska Lorch. Med inspiration från bl.a. tyska och Italienska recept har jag tillagat, fotograferat och lagt upp mer varierade recept med ramslök på min blogg. Nedan finner du några av mina favoriter. 

Jag har tidigare varit skeptisk till torkad ramslök. Mycket på grund av att de blad jag själv torkat blivit "gräs(l)iga" men säkert även för att jag inte har vetat hur jag bäst ska tillaga den som torkad. Här är mina bästa tips och recept. Till receptet >

Mitt eget vispade ramslökssmör kom till efter ett besök på restaurang "Tryne till Knorr" i Malmö. Där blev jag bl.a. serverad ett fluffigt härligt citronsmör tillsammans med små grillade kronärtskockor med en tunn skiva fransk comté på toppen. Till receptet >

Vispat ramslökssmör på väg in i kylen.

Att göra en ramslökssoppa med sparris är att göra soppa på både kungen och drottningen av vårens primörer. De gifter sig fint med varandra. Testa får du se! Till receptet >

Ramslökssoppa med sparris.

Det är i ramslökens växtsaft om mycket av smaken sitter. Ramslöken kommer därför till sin rätt när den hackas fint för att användas färsk i sallader eller mixas för att användas i dressingar, såser eller pesto. Peston är ramslökens paradrecept och gudagod att servera till t.ex. pasta, kyckling eller lax. Till receptet>

Sparrisrisotto med pesto på ramslök.

Mitt bästa recept med ramlök!! Dels för att det är det absolut godaste man kan göra med ramslök men även för att det är ett genialiskt recept på en lättlagad och smarrig hollandaise. Till receptet >

Hollandaise med ramslök till kokt sparris.

Under några få dagar i april har du möjlighet att smaka något du garanterat inte kommer att glömma. Jag talar om marinerade ramslöksknoppar. Tillsammans med marinadens syra, sötma och sälta slår ramslöksknoppen en kulinarisk kullerbytta i munnen. Gott som tillbehör till grillat! Till receptet >

Knoppar av ramslök lagom stora att marinera.

Att göra egen färskost och smaksätta den efter säsong och eget huvud är något jag gärna gör. Det är försvinnande gott och jag vet alltid vad osten innehåller. Att passa på att göra färskost medan ramslöken står i backen är ett måste för mig. Till receptet>

Hamlagad färskost med ramslök.

Ramslök + nässlor = Sant. För visst kan man äta våren. Med denna lätta och härligt gröna ramslökssoppa känns det verkligen som att man gör just det. Till receptet >

Ramslökssoppa med nässlor

Tänk inte tanken på "lätt-produkter" när du gör din egen ramslökssill. Fettet måste till för att ramslöken ska smaka gott i såsen. Tänk även på att använda så fet sill som möjligt då inläggningen har en uttorkande effekt som gärna gör sillen hård. Till receptet >

Ramslöksgravad sill.

Både jag och min man är barnsligt förtjusta i olika sorters äggbaserade stekjärnsrätter. Allt från skånsk äggakaka till omelett, crêpes, tortilla och frittata. En god variant på frittata är att göra den med pepparsalami och ramslök. Till denna rätt går det även bra att använda fryst ramslök. Till receptet >

Frittata med ramslök och salami.

Misströsta inte när ramslökens blad har börjat gulna och dess blommor börjat vissnat . För då är det dags att skörda ramslökens till synes anspråkslösa frökapslar. På dessa går det att göra en allt annat än anspråkslös ramslökskapris. Till receptet >

Ramslökens frökapslar kan bli god "kapris".

Ramslöken gifter sig fint med alla sorters fetter. Att använda ramslök i en majonäs är därför givet, precis som i en hollandaise, en ramslöksolja eller i ett ramslökssmör. Testa får du se! Till receptet >

Hemlagad majonäs med ramslök.

Min ramslökssoppa med musslor är inspirerad från ett recept på musslor i saffran från en numera nedlagd matblogg som heter "Jessica och Jonas". Deras musselspad är så god att jag alltid gör lite extra, varför jag kallar det för en soppa. Jag rekommenderar den varmt. Till receptet >

Ramslökssoppa med musslor.

Att ha ramslök i ost vet jag sedan tidigare är gott så jag testade göra en enkel nybörjarost, en saltost kallad Hälsinge Färskost. Den blev mycket lik Haloumin i både smak och konsistens. Smaksatt med ramslök blir den dock något grön i fägen. Men ack så god! Till receptet>

Hemgjord ost kan smaksättas med både timjan och ramslök.

Ramslökens goda smak kommer fint fram när man gör en soppa på bladen. Här är receptet på två ramslökssoppor. En krämig soppa som reds av med mjöl och en som är en syrligare variant med vitt vin och grädde. Till receptet >

Ramslökssoppa med ramslöksolja.

Det är vanligt att ha med potatis vid tillagning av ramslökssoppa. Det är en god kombination. Min version är en robust och mustig soppa som gjord för kalla höst- och vinterdagar. Det är sådana dagar man ska unna sig lyxen att plocka fram den på våren förvällda och infrysta ramslöken ur frysen. Till receptet >

En robust potatis- och ramslökssoppa för kalla dagar.

Ramslöksoljan är användbar till allt. Att t.ex. ersätta en pesto i en pastarätt, att smaksätta ett vispat smör med eller att servera till den nygrillade laxkotletten. Varför inte några droppar ringlade över en soppa?  Till receptet >

Ramslöksolja - ett ljus i februarimörkret.

Jag har aldrig varit speciellt förtjust i torkad ramslök då jag upplever den "gräs(l)ig" i både konsistens och smak. Däremot tycker jag att ett ramslökssalt är värt all tid i världen att få till.  Allt du behöver är en bra mixer, salt och ramslök samt en svamptork att torka den mixade röran i. Testa så får du se! 

Torkat ramslökssalt blir finkornigt i en senapsskål.