Odla ramslök - lökar och plantor

Drömmer du om att odla ramslök och att kunna skörda din egen ramslök i trädgården? Är du en av dem som försökt så frö av ramslök i flera år och alltid misslyckats? Enklaste sättet är att sätta lökar och plantor. Lökarna är tacksamma och kan odlas i hela landet. De ger skörd redan första året och sprider sig gärna om de trivs.

odla ramslök

Vid odling av ramslök är det till skillnad från fler andra lökväxter alltid nyupptagna lökar och plantor som hanteras. Det är därför viktigt att lökarna skyndsamt kommer ner i jorden igen. Bäst förutsättning får löken om den flyttas under höst eller tidig vår när det är naturligt fuktigt i marken. På hösten, när temperaturen sjunker, vaknar lökarna till liv efter sommarens vila och börjar rota sig igen inför nästa säsong. De tar sedan en paus under vinterns tjäle för att åter vakna till liv och spira under tidig vår,  strax efter det att tjälen lossnat. 

Om lökarna du planterat vissnar ned efter blomning är det inget du behöver oroa dig för. Precis som tulpan och andra lökväxter vissnar även ramslök ner efter blomning för att sedan åter blomma nästa vår.   

 Längst ned på sidan finns en odlingsbeskrivning där kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du ska odla och plantera  ramslök.

Att odla ramslök är llätt och den sprider sig gärna när den trivs. Ramslök ogillar dock hantering och kan ha något svårare att gå i blom året efter omplantering.
På hösten har lökarna ingen blast. Här är 100 lökar på väg till kund i Dalarna.

vildväxande lökar & plantor

Av mig beställer du barrotade lökar av ramslök från vildväxande lökar. Det är lökar jag tar hem från England under höst och tidig vår. Normalt från oktober till december samt från mitten på februari till mitten av mars - lite beroende på hur vädret ser ut i England. Min leverantör är en engelsk odlare som specialiserat sig på vilda skogs- och lundväxter. Deras lökar skördas aktsamt med hänsyn till lökarnas framtida bestånd och kommer från skogsmarker kring Kent, Norfolk och Suffolk i sydöstra England. 

Jag tar mellan 6 och 8 kronor per lök (smålökar räknas ej men brukar ingå som "extralökar") och hör av mig ett par veckor innan leverans så du vet att lökarna är på väg. Har du tjäle i marken när lökarna levereras går det bra att plantera dem tillfälligt i kruka. Ställ de planterade lökarna kallt och ljust, gärna på en kall veranda eller i ett uthus. Om blasten har kommit upp klarar den en köldknäpp utan några större problem.

På min Facebooksida kan du se aktuella bilder på lökarna jag skickar iväg. Där finns även ett album med bilder från mina kunder. Till min Facebooksida "Ramslök by Malena" >

Om ramslöken anländer innan tjälen lossnat på våren går det bra att tillfälligt kruka in lökarna. Ställ lökarna ljust och kallt, gärna på en kall veranda eller i ett uthus för utplantering när tjälen lossnar.

Beställa lökar

Årets första leverans av lökar av ramslök att plantera brukar anlända från England redan i  mitten av februari månad.
Årets första leverans av lökar av ramslök att plantera brukar anlända från England redan i mitten av februari månad.
  • Lökar av ramslök hösten 2018

Till priset tillkommer kostnad för emballage och frakt med Postnord för 69 kr. Försändelsen går som A-post med kolli-ID och är framme hos ombud redan nästa dag. Till Finland är fraktkostnaden för lökar 150 kr. Ramslöken du beställer av mig skickas mot faktura. Det går även bra att swisha in betalningen. Glöm inte uppge fakturanummer som referens.   

Läs mer: Beställ torkad ramslök med din beställning 

 Plantera ramslök

Här följer några tips om hur du bäst planterar dina ramslökslökar. Jag hoppas du blir nöjd med lökarna du beställt av mig och hör gärna av dig till mig om du har några frågor.

När plantera ramslök? 
Vid plantering och flytt av ramslök är det alltid nyupptagna och färska lökar som hanteras. Det är därför
viktigt att lökarna planteras skyndsamt. Har du inte möjlighet att plantera lökarna direkt kan du förvara
dem kallt t.ex. en kortare tid i kylskåp eller kruka in i väntan på tjällossning. Ramslök planteras bäst om
under hösten. Lökarnas rötter börjar växa när temperaturen i marken sjunker och lökarna får god tid på
sig att rota sig inför våren. De tar sedan paus medan det är tjäle för att fortsätta växa när våren kommer.
Det går också bra att plantera om lökar under tidig vår. 

Var plantera ramslök? 
Ramslök trivs bäst i skugga till halvskugga. Det är en lundväxt som trivs under lövträd och runt buskage
(undvik barrträd och andra surjordsträd och buskar som t.ex. rhododendron) Det får gärna vara en plats
som är naturligt fuktig under höst och vår. Bor du i de högre odlingszonerna kan det vara bra att tänka
”mikroklimat” när du planterar lökarna. Ramslökens lökar ogillar värme och vill ha det svalt om fötterna.
Undvik därför varm plantering i kruka, pallkrage och växthus. Värmen driver löken så den blir klen och
gänglig. Jorden du sätter lökarna i bör vara lucker, mullrik och väldränerad med högt pH. Du kan höja
jordens pH genom att t.ex. blanda in vedaska i jorden och tillsätta sand eller grus för bättre dränering.
Tillför gärna lite långtidsverkande näring när du planterar lökarna. Lite näring och en skopa kompost
varje vår ger frodiga plantor på sikt.

Hur plantera ramslök? 
Plantera lökarna djupt. Man brukar säga att lökväxter ska stå på ett djup som är tre gånger lökens längd. När det gäller ramslök brukar det vara lagom när toppen av löken har 5 till 10 cm jord över sig. Om löken har börjat grönska ska foderbladen (den ljusa yttersta blasten) ner i jorden. Glöm inte vattna! I det vilda växer ramslöken ofta i tuvor om 20-30 lökar. Ramslöken sprider sig genom att lökarna delar sig och genom att blommans frökapslar tappar sina frön till marken. Det krävs fukt i marken, speciellt under höst och vår, för att fröna ska ta sig. Ramslöken växer långsamt så var försiktig med skörden under de första åren. Året efter omplantering kan ramslöken ha något svårare att gå i blom. 
 
Lycka till!