ramslök att odla - lökar och plantor

Drömmer du om att odla ramslök och att kunna skörda din egen ramslök i trädgården? Är du en av dem som försökt så frö av ramslök i flera år och alltid misslyckats (jo, det kan minst sagt vara lite knussligt)? Enklaste sättet är att sätta lökar och plantor. Lökarna är tacksamma och kan odlas i hela landet. De ger skörd redan första året och sprider sig gärna om de trivs.

odla ramslök

När man odlar ramslök är det till skillnad från många andra lökväxter alltid nyupptagna lökar och plantor som hanteras. Det är därför viktigt att lökarna skyndsamt kommer ner i jorden igen. Bäst förutsättning får löken om den flyttas under hösten när det blir naturligt fuktigt i marken och temperaturen i jorden sjunker. Då vaknar lökarna från sommarens vila och rota sig. Det går även bra att plantera om lökarna eller under tidig vår, precis när tjälen lossnat. 

Längst ned på sidan finns en odlingsbeskrivning där kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du ska plantera och odla ramslök.

Ramslökens lökar har ingen blast på hösten. Här är bild på 100 lokalt skördade lökar på väg till kund i Dalarna.

vildväxande lökar

Av mig beställer du barrotade lökar av ramslök från vildväxande lökar. Antingen lökar jag själv gräver upp på mitt ramslöksarrende hos en skogsbonde på Linderösdåsen några mil från mitt hem. Du kan även förbeställa lökar som jag tar hem under höst och vår från en engelsk odlare som specialiserat sig på vilda växter. Deras ramslök är liksom mina lökar vildväxande och kommer från skogsmarker kring Kent, Norfolk och Suffolk i sydöstra England. Både jag och min engelska leverantör skördar lökarna aktamt med hänsyn till ramslökens framtida bestånd. Det finns ingen skillnad på lökarna mer än att de engelska lökarna växer i ett något varmare klimat och därmed kommer upp tidigare än de gör här i Sverige. De har även gjort en något längre resa. Hur plantan växer och smakar påverkas av jorden lökarna växer i . Det är m.a.o. ingen skillnad på lökarna efter ett år eller två. 

På min Facebooksida kan du se aktuella bilder på lökarna jag skickar iväg. Där finns även ett album med bilder från mina kunder. Till min Facebooksida "Ramslök by Malena" >

Ramslök från England i slutet av oktober månad. Lökarna har blivit mer hanterade men är ofta något större än mina egna.
Ramslöken ogillar hantering och kan ha något svårare att gå i blom året efter omplantering.

malenas lökar

engelska lökar

Så här ser 15 lokalt skördade lökar ut i början på mars här i Skåne. Mina egna lökar skördar jag enbart under tidig vår. Det går bra att göra en intresseanmälan inför nästa vår genom att skriva upp sig på dessa lökar. Priset ligger omkring det dubbla mot de engelska lökarna.
Så här ser 15 engelska lökar ut i början på mars månad. Vädret är varmare i England och lökarna är längre komna än mina egna. Eftersom resan varit lång är det viktigt att lökarna planteras direkt de kommer fram.


frakt och Betalning

Till priset tillkommer kostnad för emballage och frakt med A-post från 42 kr till 84 kr beroende på beställt antal lökar och vilken årstid de skickas. Lökarna väger mer och är mer skrymmande på våren. Ramslöken du beställer av mig skickas mot faktura. Det går också att swisha in sin betalning via tfn 0705-690919. Uppge fakturanummer som referens.   

Läs mer: Gör min läckra ramslökssill året om med enkelt recept som finns på påsen. Beställ torkad ramslök med din beställning. 

 Plantera ramslök

Här följer några tips om hur du bäst planterar dina ramslökslökar. Jag hoppas du blir nöjd med lökarna du beställt av mig och hör gärna av dig till mig om du har några frågor.

När plantera ramslök? 
Vid plantering och flytt av ramslök är det alltid färska lökar som hanteras. Ramslök kan därför planteras om närhelst under året. Det är bara under sen vår och sommar (när ramslöken blommar och vissnar ned och kraften från bladen går tillbaka till löken) samt på vintern när det är tjäle i marken som det är olämpligt att flytta ramslök. Det är viktigt att ramslöken skyndsamt kommer ner i jorden igen. Har du inte möjlighet att plantera lökarna direkt kan du kruka dem under en kortare tid. Förvara då lökarna svalt. Bäst är det att plantera om ramslök på hösten eller tidigt på våren. Då är det naturligt fuktigt i marken och lökarna börjar rota sig när temperaturen i jorden sjunker till 5-10 grader.   

Var plantera ramslök? 
Ramslök trivs bäst i skugga till halvskugga. Har du ingen skuggig lund att tillgå går det även bra att placera den under ett buskage eller vid skuggsidan av en vägg. Jag rekommenderar inte plantering i kruka eller pallkrage mer än under en begränsad tid då ramslöken ogillar värme och vill ha det svalt om fötterna. Jorden bör vara lucker, mullrik och väldränerad med högt pH. Du kan jorförbättra genom att bl.a. blanda in sand/grus och vedaska i samband med plantering. Tillför även lite näring när du planterar lökarna. Vedaska innehåller förutom kalk även kalium och mineraler. Lite kväverik hönsgödsel, algomin eller annan grönsaksgödsel för bladväxter funkar bra. 

Hur plantera ramslök? 
Plantera lökarna djupt. Man brukar säga att lökväxter ska stå på ett djup som är tre gånger lökens längd. När det gäller ramslök brukar det vara lagom när toppen av löken har 5 till 10 cm jord över sig. Om löken har börjat grönska ska den ljusa blasten ner i jorden. Glöm inte vattna! I det vilda växer ramslöken ofta i tuvor om 20-30 lökar. Ramslöken sprider sig genom att lökarna delar sig och genom att blommans frökapslar tappar sina frön till marken. Det krävs fukt i marken, speciellt under höst och vår, för att fröna ska ta sig. Ramslöken växer långsamt så var försiktig med skörden under de första åren. Året efter omplantering kan ramslöken ha något svårare att gå i blom. 
 
Lycka till!